Tom Sebastian geeft veel trainingen, waarbij schoonheidsspecialisten leren hoe ze hun bedrijf kunnen laten groeien. Ook nu in crisistijd geeft hij webinars voor beautyondernemers. Aan de online presentatie, die hij gisteren samen met Salonized gaf, namen bijna 800 ondernemers deel. 70 procent van hen had de salon vanwege het  coronavirus al gesloten. We spraken Tom over de situatie die schoonheidsspecialisten nu treft.

“Het ondernemerschap komt met pieken en dalen, ben je daarvan bewust. Nu zitten we in een dal. Ook heerst er veel angst bij ondernemers, maar probeer die bij jezelf weg te nemen. Angst zorgt dat je verkrampt en dat je niet meer op ideeën komt. Deze moeilijke en surrealistische situatie is er nou eenmaal en daar verander je niets aan.”

Gesloten
“Misschien heb je je salon al gesloten. Neem dan de tijd om te rouwen, want deze situatie voelt als een rouwproces. Hoewel je jouw klanten misschien niet meer met behandelingen kunt bedienen, kun je ze wel via social media adviseren. Of geef consulten en make-upadviezen via FaceTime.

Toekomst
Het positieve van de situatie is dat je je kunt focussen op de ontwikkeling van jezelf en jouw bedrijf. Dan nu maar even zonder klanten, maar er zijn genoeg dingen die je op kunt pakken.
Benut de tijd, die je niet in de salon aan het werk bent, goed. Dit is het perfecte moment om je voor te bereiden op de toekomst. Kijk naar de financiën, de inkoop, ruim je salon grondig op en maak alles schoon.
Ook kun je je verdiepen in onderwerpen waar je altijd al interesse had, volg trainingen en lees de vakbladen. Ontwikkel jezelf. De bibliotheek speelt ook op de situatie in en je kunt boeken bij hen lenen zonder dat je een abonnement hebt.
Of maak een marketingplan voor de periode dat je weer aan de slag kunt en schijf alvast de berichten voor je socials die je later kunt posten. Je kunt al een jaar voorwerken!
Ga niet de hele dag op social media rondhangen en alles op Netflix volgen. Maar maak een schema van wat je elke dag wilt doen, zodat je jezelf dwingt om productief te zijn.
Kijk welke stappen je nu kunt nemen voor de toekomst.”